Workshop Østmarkneset

01. Ostmarkneset_final_AnnaMarco 02. Ostmarkneset_final_LaelAprieto-min 03. Ostmarkneset_final_LaelAprieto-min

Workshop Østmarkneset, Trondheim (Norway) 2015

NTNU

LPN Awards 2017 HONORABLE MENTION

The Concept

The project is located on Lade Peninsula in Trondheim (Norway). The area is strongly characterized by structures from World War II, these structures are classified and considered to be part of the cultural heritage of the area. The central core of this project is the transformation and rehabilitation of an existing storage building into a seasonal restaurant. The main goal of this intervention was to reactivate Østmarkneset as a growing recreational area in the city.

The Process

The project was a collaboration between Trondheim Municipality, local investors, NTNU Live Studio and NTNU students in order to reactivate a building that was on the edge of being demolished. As part of a master thesis written by Smedås and Andreassen. It was developed into a student workshop where about 30 architecture students were tasked with refining a design and building the project over the course of two weeks.

The project

The building consists of three spaces: an outdoor covered entrance, accessible even when the restaurant is closed, the main room indoors and the service area.

The focus was to preserve the main qualities of the building and, at the same time, give a new use and a new character. To achieve this, the main wooden structure and the roof where preserved and enhanced as the building became more translucent. OSB (oriented strand board) was used as the main surface material to represent the new interventions. The sharpness, texture and colour contrasts with the existing dark and rough structure. The external cladding is a composition of plexiglass and wooden panels treated with iron sulfate.

The workshop was the beginning of a bigger project, where revitalization of the whole area is the end goal. Preservation through transformation and introduction of small new elements will facilitate the positive development as an active recreational area.

Function: Seasonal restaurant and public space

Size: 450m2

Planning period: August 2014-June 2015

Building period: July 2015 (13 days)

Client: Petter Udnes and Thomas Hammeren

Tutors: Robin Loe, Annika Andersen, Andreas Bakken Smedås, Thea Hougsrud Andreassen, Carla Carvalho

Students: Jonathan Labugt, Maria Skaret, Eirik Vist Scheie, Kristin Munkeby Forbord, Ingrid Stenvik Larsen, Clàudia Calvet Gomez, Anna Marco, Marthe Vaagland, Lael Aprieto, Helge Vegard Prestrud, Karen Therese Lund, Knut Magnus Hexeberg Henriksen, Anders Raa Tveit, Anne Widengren, Marianne Gjørtz, Marie Sæbø Vik, Knut S. Haatveit, Silje Sandvin, Ingrid Bjurulf, Dennis Liang, Mathias J. Hatlestad, Lina Stensen, Agustin Ruvira, Kjetil Wehn, Elli Leinonen.

Other Facitilitators: Trondheim Municipality, Xl-Bygg Gunnar T.Strøm (Sponsor) and Rusti Bygg AS (Sponsor)

Research Question:

How rehabilitation of an existing building can transform and activate a recreational area in decay?

 


Architecture, Days, Client-funded, Permanent, 11-50, Postgraduate, Graduates, Commissioned, Collaboration, Extra-curricular, Students, NTNU, Trondheim