Willow Screen-Bench

DSC_0041 DSC_0017 DSC_0079Willow Screen-Bench, Alyesbury (UK) 2013

Oxford Brookes University

Situated in the new state-of-the-art mental health unit “The Whiteleaf Centre” in Aylesbury. The bench was made of braided willow, strong enough to have several people sitting on it, but also to look more subtle in a sensitive environment. Creating a framework, poison ivy will eventually grow in and around the willow supporting the bench´s other function: to shield a large bedroom window from passers by, while still letting light in.

Client: NHS & Tom Cox, Artscape Project Manager

Tutor: Ilona Hay

Students: Simi Abidakun, Edward Campbell, Aaliyah Juman, Sem Karahan, Betty Poon, Frida Randen, Cai Thomas, Jessica Wandless

Research Question:
Can an effective, subtle and less obtrusive screen and bench be made for a sensitive site?


Architecture, Client-funded, Initiated by institution, 0-10, Undergraduate, Months, +, Temporary, Aylesbury, Propositional, Curricular, Students with tutor, Oxford Brookes Univ.