Lambert-Closse School

Microsoft Word - IDBE15 RICHARD KLOPP CASESTUDY - final text-junMicrosoft Word - IDBE15 RICHARD KLOPP CASESTUDY - final text-jun

Lambert-Closse Schoolyard Regeneration Project, Montreal (Canada)

McGill University

Play benches for schoolyard recently regenerated by the parent-run Schoolyard Committee. The project began as a student design-build competition and was fabricated in collaboration with specialists at a precast concrete plant. The project was one of four interrelated projects involving different cross-disciplinary and cross-cultural groups. The projects of this case study demonstrate that a team can be organised around other possible motivators: not only the direct benefits of a completed work, but also a wide scope of indirect benefits and intangibles accrued during the process, including: social and professional network building, education and research opportunities, skills development, public recognition. This makes a case for the use of parallel economies in community-based projects, where knowledge and services are the primary form of exchange,rather than capital.

Research questions pursued by project: To find an alternative to a generic design solution dictated by budgetary and time constraints; To offer a real-life design opportunity of appropriate scale and relevance to a class of architecture students.

Click this link to access full Case Study publication

 

 

 

 

Tutor: Richard Klopp

Students: McGill School of Architecture

Clients: École Lambert-Closse; City of Montreal School Board, Mile End Community

Landscape Architect: NIP Paysage

Contractor: Groupe Tremca precast concrete plant


+, 11-50, Architecture, Client-funded, Collaboration, Curricular, McGill Univ., Montreal, Permanent, Postgraduate, Sponsorship, Students with tutor, Years