Hayes Bridge

1011-y2l-hayes2Hayes-Portfolio-A310aHayes-Portfolio-A327bHayes Bridge, Stone, Staffordshire, 2011

CO.LAB, Birmingham City University

The project brief was to design and construct a small footbridge in The Hayes, near Stone, Staffordshire. The steep topography of the site currently means many visitors were restricted to the house and immediate gardens and not able to access the wider pasture, stream and woodlands. The bridge is part of a wider programme for The Hayes to provide all ability access to the stream and woods for recreational and educational use. The Hayes seeks to strengthen their activities through ecological ends. Part of project brief was to use green timber from felled tress adjacent to the site, reinforcing the notion of sustainability and resourcing local materials for the benefit of the community. Students subsequently used the material to explore potential designs before selecting a final proposal to take forward to construction. Birmingham City University’s Co.Lab coordinated the live construction as well as securing funding from St.Modwen’s Environmental Trust.

Client: Friends of the Hayes

Tutor: Alessandro Columbano, Matt Walker (mentor), Mark Rousseau (mentor)

Students: Matthew Adams, Jenine Barton, Nissa Dann, Sergiu Donca, Peter Fanthorpe, Natalie Fordham, Daniel Guinan, Dale Hickman, Edward Howells, Craig Jones, Hannah McQuaker, Kirsty Palmer, Jamie Rolfe, Tim Rushton, Andreea Stoica, Harvinder Talwar, Chris Watts, Nathan Wood, Justine Woolley, Jamal Ahmed, Shanaire Blythe, Adam Creswell, Chris Watts, Callum Wray

Research Question: How to use green timber as a design generator?

Links: CO.LAB


+, 11-50, Birmingham City Univ., Commissioned, Curricular, Extra-curricular, Landscape Architecture, Months, Semi-permanent, Sponsorship, Staffordshire, Students with tutor, Undergraduate