Bølgen

05_trappa Bølgen_web1 Bølgen_web2 (1)Bølgen, Trondheim (Norway) 2015

Norwegian University of Science and Technology (NTNU)

Architecture students from NTNU have designed and built a stairway and exhibition linking together the upper and lower parts of Kjøpmannsgata (Area within the City of Trondheim) .The layered stairway is a symbol of co-operation between Trondheim municipality BLÅ TRÅD, Studio:Beta, Faculty of Architecture and Fine Art and a wave of student engagement. The project was completed in 13 days through a combination of 1:1 testing, concept development and discussions between different parties. The wave-like design concept has been expressed through the transverse lines of the floorboards creating a continuous form down the slope, forming seating and plateau. The structure also includes a removable display can be used for all the exhibits to energize the street.

Bølgen was a contribution to the Holzbau Nordic conference in September 2014.

Client: Residents of the district of Kjøpmannsgata (Trondheim), Trondheim Kommune

Tutors: Steffen Wellinger, Sally Daniels, Hilde Bøkestad

Students: Harald Seljesæter, Julie Lundeby Lerfald, Unn Vilde Gilberg, Eirik Strand, Kristoffer Olsen Hauge, Anders Gunleiksrud, Kristian Ormhaug, Suner Syuleyman, Simon Tsuruta Pedersen, Kristin Solhaug Næss, Magnus Nordal Hauken, Lee Bartholomew, Eirik Vist Scheie, Silje Ruud, Andreas Bakken Smedås, Sophie Jarzebowski, John Haddal Mork

Research Question: Can temporary architecture inform the development of our urban spaces and stimulate an otherwise unused public space?

Links: NTNU Live Studio

 


Architecture, Days, Client-funded, Initiated by institution, Undergraduate, 11-50, Sponsorship, Temporary, Commissioned, Collaboration, Extra-curricular, Students with tutor, NTNU, Trondheim